Савез Срба Словеније je са великим огорчењем прихватиo одлуку Министарства унутрашњих послова Републике Словеније у којој се допушта организација концерта спорног хрватског певача Марка Перковића Томпсона.

Посебно непријатно нас је изненадила чињеница  да је надлежно министарство такву одлуку донело упркос јасним и недвосмисленим упозорењима словеначке полиције да поменути концерт представља догађај високог безбедносног ризика и противно одлукама Управне јединице у Марибору, која је став о забрани концерта усвојила на основу јасних упутстава Управног суда Републике Словеније.

Неоспорна је чињеница да поменути извођач у својим песмама и јавним наступима промовише тоталитаристичку усташку идеологију и велича злочине, које су припадници усташког покрета вршили над Србима, Јеврејима и Ромима у току Другог светског рата на подручју тзв. Независне Државе Хрватске. Подсећамо да су управо на основу ових околности концерти Марка Перковића Томпсона забрањени у већини земаља чланица ЕУ, које почивају на поштовању демократских вредности, владавине права и основних људских слобода.

Посебно желимо да укажемо и на чињеницу да концерте поменутог извођача редовно прате инциденти и испади, који имају за сврху ширење националне, верске и расне нетрпељивости против припадника српске, ромске и јеврејске заједнице. То је у очигледној супротности са чланом 63 Устава Републике Словеније, који забрањује сваки вид распиривања верске, националне и расне мржње и неједнакости.

Устав Републике Словеније

Члан 63

(Забрана подстицања неједнакости и нетрпељивости и забрана подстицања ка рату и насиљу)

Противуставно је свако подстицање ка националној, верској, расној или било којој другој неравноправности као и ширење националне, расне, верске или друге мржње и нетрпељивости.  Противуставно је свако подстицање ка насиљу и рату.

Као припадници српске националне заједнице у Словенији осећамо посебну непријатност, страх и нелагодност јер сматрамо да нас овакви догађаји присталица усташке идеологије највише угрожавају. Против смо сваког облика нарушавања Устава и увек ћемо осудити његово непоштовање без обзира са које стране оно долазило.

Позиви, уперени на представнике нашег, па и било ког другог народа, су неприхватљиви, дубоко антиуставни и антицивилизацијски, и супротни законима и Уставу Словеније. Зато као кровна организација српске националне заједнице у Словенији апелујемо на Министарство унутрашњих послова да још једном озбиљно преиспита и повуче своју спорну одлуку.

У нашем заједничком интересу је да наша домовина Словенија и даље остане држава која разуме, поштује и штити људска права и вредности, на којима је и сама заснована.